Szűkebb hazánk Budakeszi

Budakeszi

Évszázadokon keresztül fontos forgalmi csomópont volt a fővároshoz közel található település. Ma kertváros, szép fekvésű pihenő-, kiránduló- és üdülőhely.

Budakeszi nevében az egyik honfoglaló magyar törzs, a Keszi nevét viseli, míg a Buda a régióhoz való tartozást jelzi. A település első okleveles említése 1327-ből származik.

A település a Budai vár, Zsámbék, Székesfehérvár, Tinnye útvonalak kereszteződésében fekszik. Esztergom irányába is ezen az úton közlekedtek, hogy a Visegrád felé vezető úton fizetendő vámokat kikerüljék. 

A XIX. század végén Budakeszi területe a ma Budapesthez tartozó Normafa, Zugliget és a János kórház határáig terjedt. A második világháború végéig jellegzetes német községből 1946-ban kitelepítették a sváb lakosok nagyobb részét. Helyükre zömmel felvidéki magyarokat hoztak, de a település német, Wudigess neve máig megmaradt.

Számos művész, tudós költözött ki Budakeszire a fővárosból - többek között Erkel Ferenc zeneszerző, de itt töltötte utolsó éveit Mezei Mária (1909-1983) színművésznő is, akinek nevét viseli a városban októberben rendezett művészeti napok sorozata. Budakeszi ma Budapest egyik "alvóvárosa".

Budakeszi a 10-es útról és az M1-es autópályáról is elérhető. Budapestről a Budakeszi út vezet ide, ezen közlekedik a fővárosból ide tartó helyi, 22-es számú buszjárat is.